Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Ny långfilmsinspelning ger lokala jobb

På torsdag är det dags för ännu en långfilmsinspelning i Sundsvall. Genom Film Västernorrlands filmfondsprojekt har man lyckats knyta filmen Kattriket till länet.

-För mig är det en jättestor möjlighet, säger Sundsvallsbon Petra Berggren som kliver in i rollen som produktionsledare.

I somras fick fotografen Petra Berggren möjligheten att för första gången vara produktionsledare för en långfilm. Då med filmen Shop av Jesper Klevenås. Nu är det dags igen – den här gången med filmen Kattriket.

-Min roll går ut på att känna så många som möjligt och få dem att vilja vara med och bidra. För en filmproduktion krävs många kompetenser, det behövs bland annat skådespelare, statister och rätt miljöer som passar för filmen, säger hon.
Och Petras jobb är att hitta dem.

-Kattriket är en film med både speciella miljöer och människor. John som är regissör vill gärna att det ska skeva lite, att det inte ska vara tydligt tidsbestämt och att mycket ska lämnas över till egen tolkning, säger Petra Berggren.

Kattriket regisseras av John Hellberg och Bernhard Rasmusson. Hellberg är manusförfattare, filmregissör och klippare och har bland annat gjort den flerfaldigt prisade filmen Mousse samt klippt Josef Fares film Farsan. Rasmusson har sin bakgrund inom animerad film och har jobbat flera år på Filmtecknarna där han samarbetat med Jonas Odell.

-Det här görs av Mid Sweden Micro Financing som är ett delprojekt inom vårt filmfondsprojekt. Syftet är att samproducera tre svenska långfilmer till en mindre samproduktionsinsats och där Sundsvall är huvudsaklig inspelningsplats, säger Jörgen Andersson, projektledare på Film Västernorrland.

Den första var filmen Shop av Jesper Klevenås som spelades in i augusti, den andra – Kattriket – spelas in denna vecka och ytterligare en långfilm planeras.

Genom projektet erbjuds kompetensutveckling för regionala filmarbetare och syftet är att lägga grunden för mer storskalig produktionsverksamhet för film i regionen.

-Det är verkligen en fantastisk möjlighet att få jobba med den här typen av uppdrag. Det är också roligt att få visa all spetskompetens som finns i länet – och den räcker väldigt långt, säger Petra Berggren.

Kort om Kattriket:
Kattriket handlar om den arbetslösa ingenjören Kenneth som bygger modeller på både dagar och nätter och som på väg till en jobbintervju möter Sten och blir erbjuden jobb som assistent. Men det som börjar med målning av ett båtskrov och enkelt sorteringsarbete leder stegvis in i ett allt mer avancerat och diffust utredningsarbete. Efter några månader hos Sten är Kenneth djupt involverad i en stor utredning kring något som Sten hävdar är en konspiration på statlig nivå. För varje dag som passerar hos Sten blir det allt mer tydligt att hans nya arbetsgivare står längre utanför samhället än Kenneth själv…

tisdag 2 oktober 2018

comments powered by Disqus