Dag Jonzons nya dokumentär Kamerajägaren visas på SVT: ”Här får vi ett perspektiv på naturfilmens historia och framväxt”

Dag Jonzon är tillbaka med en ny dokumentär på SVT tillsammans med filmaren Joakim Sandström. Den 15 augusti kan vi se Kamerajägaren, som fått stöd av Film Västernorrland. Den handlar om Sveriges första, och kanske största, naturfilmare Stig Wesslén.

Svenska Filminstitutet har under tio års tid arbetat med att restaurera naturfilmaren Stig Wesslén filmskatt. I samband med det fick dokumentärfilmaren Dag Jonzon uppdraget av SVT att se om det fanns en film att göra om Kamerajägaren och hans budskap.

Först träffade han Stigs dotter Ulla Lundström, som var pensionerad kemiprofessor på Mittuniversitetet och hade upphovsrätten till allt material. 

– Jag skrev ett manus, förberedde inspelningarna och på den vägen är det. Det känns bra att ha gjort dokumentären, det är länge sedan skogen, naturen och klimatet diskuterades som nu. Här får vi ett perspektiv på naturfilmens historia och framväxt, säger Dag Jonzon.

Stig Wesslén hade gått skogshögskolan, var forstmästare, och hade kunskap om skogen och ett starkt naturintresse. Han föreläste hela vintrarna och hade hundratusentals besökare under 1930-talet.

– Han hade en hängivenhet och obändig vilja att genomföra det han bestämde sig för. Han släpade kamerautrustning på flera hundra kilo och jobbade tillsammans med samer och skogskarlar. Det fanns 130 björnar i Sverige på den tiden och det tog fyra år innan han, som den förste i världen, lyckades fånga en björn på bild, säger Dag Jonzon.

Stig Wesslén hatade jakt men sa att han själv jagade fast med kameran. Han jobbade med autencitet, att inte synas och inte störa. Långt från BBC som är inne i gapet på djuren, menar Dag Jonzon som i dokumentären försökt göra något annat än en vanlig dokumentär.

– Det är mer filmkänsla. Ett annat tilltal, med kärlek som utgångspunkt, säger han.