Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Guldbaggebelönad fotograf gör långfilmsdebut i Sundsvall

I dagarna slutför regissören Jesper Klevenås inspelningen av sin debutlångfilm Shop i Sundsvall. Filmen är ett starkt drama om den shoppingberoende unga mamman Linda och hennes dotter, Mira. Filmen produceras av Silvio Entertainment i samproduktion med Film Västernorrland.

 – Jag är verkligen glad för möjligheten att kunna spela in min film i Sundsvall. Det har varit en tuff resa mot målet, men jag är väldigt nöjd med hur produktionen har utvecklat sig, säger Jesper Klevenås.

Shop handlar om den unga och svårt shoppingberoende mamman Linda, spelad av Disa Sjöstrand, mest igenkänd är hon för sin roll som Eva i Känn ingen sorg. I filmens början lever hon ett lyckligt liv med sin nya man Abbe (Alexander Salzberger) och sin dotter Mira (Vanessa Knave). Men hon kan inte låta bli att shoppa. När Abbe till sist konfronterar henne tar hon drastiskt med sig sin dotter och lämnar honom. Skuldsatt, ensam och arbetslös får hon allt svårare att se hur hon ska kunna ge sin dotter det goda liv hon så gärna vill ge henne.

Spelas in i Sundsvall och Härnsösand

Shop kommer i huvudsak spelas in i centrala Sundsvall, men även på det gamla häktet på polisstationen i Härnösand. Det är Jesper Klevenås debutlångfilm, men han är långtifrån någon debutant i filmsammanhang. 2001 vann han en guldbagge för bästa foto för Roy Andersson film Sånger från andra våningen, som även fick jurypriset vid filmfestivalen i Cannes. Han har regisserat flera kortfilmer som rönt uppmärksamhet på festivaler världen över. Den senaste kortfilmen, Ett tyst barn, premiärvisades i Director’s Fortnight i Cannes 2010. Klevenås filmer präglas av ett socialt patos och ett starkt engagemang för utsatta människor.

Film Västernorrland driver sedan ett och ett halvt år tillbaka projektet Etablering filmfond och stärkt filmnäring i Västernorrland med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västernorrland och Sundsvalls kommun. Samproduktionen av Shop är en satsning för att utveckla möjligheterna till att producera långfilm i regionen.

 – Vi är väldigt entusiastiska över att ha kunnat knyta till oss ett så kvalitativt och spännande projekt som Shop. Det är vår ambition att fler långfilmer ska kunna spelas in i Västernorrland, säger Marie Nilsson, filmchef på Film Västernorrland.

fredag 27 juli 2018

comments powered by Disqus