Tips från en filmpedagog

Välkommen hit!
Jag har satt ihop en lista av mina bästa tips när det gäller att jobba med film i skolan och andra pedagogiska sammanhang. 
Film är ett fantastiskt verktyg för olika typer av lärande, som kan användas i alla ämnen och för alla åldrar. Hoppas att du hittar något som inspirerar dig, oavsett om du är helt ny för filmpedagogik eller har jobbat med film förut.  

Har du egna tips, eller funderar på något, så hör gärna av dig!
/Cecilia, filmpedagog

 

Vill du ha besök av aktiva filmare som gör workshopar, eller boka in skolbio i din kommun, så hittar du all information på Jojjo.

Vår egen Liten Filmhandbok går igenom alla steg i processen att göra film, och innehåller övningar och tips för att lätt komma igång. Finns på svenska, engelska och arabiska. Digitalt eller i tryckt form.

Filmriket finns en filmskola där barn och ungdomar förklarar hur man gör film. Där finns även övningar kopplade specifikt till kursplaner i olika ämnen, och en play-plattform med kvalitetsfilm som kan visas i klassrummet, bland annat med koppling till de globala målen och nationella minoriteter. Film Västernorrland är med i utvecklingsarbetet av sajten.

Statens medieråd har färdiga lektionsupplägg om Medie- och informations-kunnighet (MIK), källkritik, bilders makt mm, att använda direkt eller inspireras av. 

Svenska Filminstitutet jobbar aktivt med filmpedagogik, och har flera intressanta satsningar:

  • En folder med introduktion till filmpedagogik och 11 enkla klassrumsövningar finns tillgänglig digitalt. 
  • Lika vär(l)d för vem? är en modell där klipp ur filmerna Sameblod, Min lilla syster och Fucking Åmål ligger till grund för samtal om rättvisa, jämställdhet och demokrati. 
  • Djupgående lärarhandledningar till en uppsjö av filmer. Skolbiofilmer som visas i Västernorrland väljs ofta utifrån vilka filmhandledningar som finns här. Hittar du inte den film du söker så finns även en Alla filmers filmhandledning, med mer generella tips. 

Forum för visuell praktik har flera pedagogiska verktyg som handlar om att synliggöra bilden av sig själv, och förstå hur man kan ta kontroll över den. 

  • Kamerans ABC innehåller övningar för att lära sig kameran och allting runt omkring på väg mot filmkunnighet, en motsvarighet till att lära sig alfabetet för att nå läskunnighet. Finns på svenska, engelska, arabiska och kurdiska. 
  • Vad vill du visa? Ett pedagogiskt material för grupp, där man bygger en film i tydliga steg.

Jobba med representation och jämställdhet i film genom att välja A-märkta filmer. Genom några enkla frågeställningar synliggörs kvinnors plats i film. Här hittar du tips och filmhandledningar till filmer som klarar Bechdel-testet.

Kultur i Väst har tagit fram en guide för att hjälpa andra att göra film.  

Boken Introduktion till Filmpedagogik: Vita duken som svarta tavlan (Malena Janson (red.)) är en sammanställning av olika metoder och perspektiv på filmpedagogik, skriven av erfarna filmskribenter, filmpedagoger, forskare och lärare.

Varje år i mars anordnas BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestival) i Malmö. Filmer från hela världen, seminarier i pedagogik och personliga möten med fokus på barn, unga och film. Väl värt ett besök! 

FOMP(föreningen för film- och mediepedagogik) finns till för alla som jobbar med filmpedagogik. Ett medlemskap ger nätverkande och inbjudan till fortbildningsdagar, men det går att ta del av information som delas även om man inte är medlem. 

Via Filmcentrum kan man boka filmer att se i klassrummet. De har även ett filmborgarmärke, med moment att jobba med för att bli filmkunnig.

På sajten Voodoofilm finns lättillgänglig men omfattande information om filmskapande. Här finns även mallar för exempelvis manus och bildmanus, samt en ordlista med filmtermer.