Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Film Västernorrland investerar i framtidens filmskapare

2017 var ett rekordår för Film Västernorrland, vars samproducerade filmer har visats för över två miljoner människor. Arbetet har varit intensivt under året, med många insatser för att kunna ge barn och unga fler möjligheter att arbeta med film på sin fritid.

Film Västernorrland har nått stora framgångar med sina 20 samproducerade filmer under året. Dokumentären Kramforsbarnen klass 6A av Karin Swärd visades på SVT och SVT play, likaså några tidigare produktioner, såsom Kjell Lönnå – ett liv i körsång av Jörgen Bodesand, och Miraklet i Viskan av John O. Olsson. Sammanlagt nådde visningarna under året en publik på över två miljoner personer – ett rekord för Film Västernorrland. Filmerna har också fått internationellt genomslag och har visats på festivaler runt om i världen.

– Det blir ett kvitto på att det vi gör håller en hög nivå, säger Marie Nilsson, filmchef.

Året har präglats av arbetet med barn och unga, där extra mycket fokus har lagts på att utveckla verksamheten så att film blir ett självklart inslag på deras fritid.

– Att satsa på barn och unga är en investering i framtiden, vi vill nå ut till framtidens filmskapare, säger Marie.

En casting där ungdomar fick testspela mot Carl Martin Eggesbø, känd från ungdomsserien SKAM, lockade många ungdomar och uppmärksammades stort i sociala medier.

– Det är viktigt att kunna erbjuda ungdomar som bor här chansen att träffa sina förebilder, menar Marie.

De olika fritidsaktiviteterna som Film Västernorrland ordnar handlar till stor del om att fånga upp de som till exempel går en filmkurs på kulturskolan eller läser på ett medieprogram, och som vill utvecklas i sitt filmskapande. Ett länsungdomsteam har startats under året och består av en grupp unga, extra motiverade filmare från kulturskolor och medieprogram i länet.

Kulturskolor i länet har också fått stöd från Film Västernorrland för att genomföra filmkurser, och fem av sex kulturskolor har nu själva möjlighet att erbjuda kurser i film i sitt utbud. Film Västernorrland har också jobbat aktivt med att införa skolbio i skolorna, som på senare år försvunnit på många ställen i landet. Nu försöker man vända trenden, och under 2017 visade samtliga kommuner i Västernorrland skolbio. På skolor i Ånge visades till exempel filmen om John Hron, som mördades av nynazister 1995.

– Skolbio kan användas som en del i undervisningen och som ett underlag för att prata om svåra ämnen, säger Marie.

Det nya EU-projektet Etablering filmfond och stärkt filmnäring i Västernorrland som startade 2016 tog fart under 2017. Projektet har gjort det möjligt att erbjuda kompetensutveckling till filmföretagare i länet. En viktig del av projektet har också varit att marknadsföra länet som inspelningsplats. Alla filmer som Film Västernorrland samproducerar har någon slags anknytning till Västernorrland.

– De kan vara så att regissören kommer från länet, men det kan också vara så att man spelar in filmen här i Västernorrland, säger Marie.

torsdag 1 mars 2018

comments powered by Disqus