Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Film som framtidsbransch

Torsdag den 20 november arrangeras seminariet ”Film som framtidsbransch” i Sundsvall.

Under dagen får vi veta mer om framgångarna inom filmområdet i Norrbotten, Västra Götaland och Skåne.
Filmskapare berättar även om varför de väljer att filma i Västernorrland. 

Program för dagen

”Filmfond och stärkt filmnäring i Västernorrland” – Marie Nilsson & Måns Berthas
Under hösten genomförs en förstudie för att undersöka möjligheten att bygga upp en filmfond i länet, d.v.s. en ökad finansiering till filmproduktion. Målet är att locka hit fler filminspelningar
och att skapa bättre förutsättningar för filmproduktion i länet. Marie Nilsson är projektledare och Måns Berthas koordinator för förstudien.

”Ekonomiska effekter och marknadsföringsvärde av filmproduktion” – Joakim Lind

Millenium- och Wallanderfilmerna har setts av miljoner över hela världen. Det talas om en så kallad Millenium- och Wallandereffekt. Men hur ser den ut? Hur stort är marknadsföringsvärdet?
Vad betyder det för näringslivet? Hur påverkas turismen? Joakim Lind berättar om vad filmerna har betytt för Stockholm- och Skåneregionerna. Joakim Lind är analytiker och forskare med särskilt intresse för kultur, innovation och samhällsbyggande.

”Filmframgångar i Norrbotten” – John O Olsson

Norrbotten är en av de mest framgångsrika regionerna inom filmproduktion i Sverige. John O Olsson berättar om framgångarna med filmproduktion i Norrbotten. Vilka filmproduktioner
har varit viktiga? Hur har utvecklingen sett ut? John O Olsson är fotograf, regissör, manusförfattare och producent med mångårig erfarenhet av film- och TV-produktion.

”Vikten av att skapa ett kreativt och dynamiskt samhälle” – Jens Assur

Vilka kulturella värden ger filmproduktion? Hur bidrar film till att skapa ett attraktivt samhälle och en stolthet hos invånarna? Jens Assur är fotograf, regissör och manusförfattare. Han är uppvuxen i Sundsvall och har gjort flera internationellt uppmärksammade novellfilmer.

”Att se möjligheterna och att flytta berg” – Håkan Karlsson

På kort tid har Håkan Karlsson byggt upp ett postproduktionshus som gör stora svenska och även internationella filmer (t.ex. Millenium, Wallander, Hollywoodproduktionen Kidnapping Freddy Heineken m.fl.). Viktigt i bygget har varit tre teman: Hans namn och hantverket, Miljön och Tekniken. Håkan Karlsson är filmklippare och postproducent som är verksam i Kilafors.

”Hur är det att arbeta som filmare i Västernorrland” – Gunnar Hall Jensen

Gunnar Hall Jensen, norsk dokumentärfilmare nu bosatt i Sundsvall, delar med sig av sina erfarenheter. Nu aktuell med dokumentärfilmen Pimplare från Syrien som visas på SVT20/11. Även aktuell med Hör mina ord, raka hårda – en film om den CP-skadade poeten Håkan Persson.

”Möjligheter i Västernorrland – vad har länet att erbjuda Filmsverige?” – Anna Björk

Anna Björk är filmproducent med mångårig erfarenhet av film- och TV-produktion. Anna Björk har arbetat med flera långfilmer och TV-produktioner i Norrbotten och berättar om sina erfarenheter från Norrbotten och om vilka möjligheter hon ser i Västernorrland.

”Miraklet i Viskan – bakom kulisserna”

Anna Björk och John O Olsson berättar om arbetet med Miraklet i Viskan och visar klipp från filmen. Filmen spelades in i Viskan och Sundsvall sommaren 2013 och kommer att ha premiär våren 2015. Medverkande är bl.a Rolf Lassgård, Ingvar Hirdvall, Lia Boysen m.fl.

 

onsdag 19 november 2014

comments powered by Disqus