Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Noomaraton

Samla ihop dina vänner och var med i Sveriges roligaste filmtävling, där det görs film på tid.

Noomaraton är en regional filmtävling som genomförs i flera län samtidigt första helgen i september varje år. Alla är välkomna att delta – gammal som ung, amatör som proffs.

Startskottet går klockan 9.00 lördag morgon, och målgång sker exakt ett dygn senare. Under dessa 24 timmar ska du och ditt lag göra en film utifrån ett på förhand givet tema. Filmen ska också innehålla tre givna föremål och skildra tre platser som har betydelse för historien. Kriterierna tillkännages vid tävlingsstart.

Ett filmlag består av 1-4 personer. Varje lag får ta hjälp av skådespelare och statister men filmning och allt som hör till filmarbetet görs av medlemmarna i laget.

Två vinnarfilmer koras för att representera länet vid riksfinalen på Filmhuset i Stockholm. Laget får sin resa och boendet i Stockholm betald.

Noomaraton arrangeras av Ung Film i samarbete med Film Västernorrland.

Noomaraton 2020 

Årets tema: Nutid/ Ny tid
Tre platser: I ett mötesrum, trädgård, i ett skåp
Tre föremål: Toalettpapper, mynt, visp

Vinnare i Västernorrland:

”Korona-Karin” av Isabelle Bodin och Kristoffer Nordell
En film med ett samhällsaktuellt tema, där fixeringen och rädslan hos en stor del av befolkningen skildras på ett humoristiskt och satiriskt sätt. Det är inte så vanligt att använda det mokumentära berättandet i en kortfilm, men här används den skakiga kameran och dokumentära estetiken på ett mycket intelligent sätt.  

”Ekvationen” av Jan Dufva, Camilla Westman, Maggis Frisk och Roswitha Nordieng
En film med ett dagsaktuellt tema som visar på svårigheterna för många att hantera livspusslet. En välproducerad film som på ett mycket smart sätt använder små symboler för att förmedla karaktärernas känslor med publiken. Och som tvingar publiken att reflektera över det moderna livet.  
Filmen ser du här

Hedersomnämnade:

”Äggens tid” av Henric Wallmark, Klara Ljung, Love Nilsson, Caroline Wallmark
Äggens tid är ett bevis på hur man med animerad film kan berätta kraftfulla historia med stor sarkasm och ironi. Att göra en animerad film är alltid krävande. Men att göra en så kreativ och tekniskt välgjord film på en dag förtjänar ett hedersomnämnande.
Filmen ser du här

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.