Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Film i skolan-dagen

Måndag den 29 oktober bjuder Film Västernorrland och Sundsvalls kommun in till Film i skolan-dagen i Sundsvall!

En inspirerande dag med föreläsningar och filmvisningar på temat ”Normkritik – Stereotyper och representation i film”. 

Program för dagen

08:30 Incheckning och fika

09:00 Fredrik Sandström

Lärare, bloggare, föreläsare och ansvarig för inspirationssajten Lektionsbanken, där lärare kan dela med sig av tips på lektionsidéer, projekt eller filmtips i olika ämnen. Fredrik föreläser om digitaliseringens och mediers påverkan på samhället och individen, och vikten av att både lärare och elever intar ett norm- och källkritiskt förhållningssätt. Hur kan läraren skapa angelägen undervisning i en rik och aktuell kontext med kopplingar till #metoo, bildspråk och reklam genom att använda både multimodala och traditionella texter?

10:00 Maida Krak

Projektledare för tv-serien Röst, som vill lyfta nya röster i Sverige och få en bredd i perspektiv och bakgrund både framför och bakom kameran. Åtta filmer har tagits fram och visats inför valet, men rösterna fortsätter vara lika viktiga framöver. Maida driver produktionsbolaget Madbunny där hon producerat flertal filmer i kortare format och frilansar som producent. När Maida inte producerar film föreläser hon om film utifrån tematiken perspektiv och synliggörande inom film. 

11:00 Ellen Tejle

Initiativtagare och talesperson för A-märkt, en konsumentupplysande märkning i syfte att synliggöra kvinnors representation i film. För att en film ska bli A-märkt krävs det att den innehåller minst två namngivna kvinnor som någon gång under filmen samtalar med varandra om något annat än män. Sedan augusti 2017 är Ellen verksamhetschef på produktionsbolaget Fanzingo som arbetar för att fler berättelser och perspektiv ska synliggöras i medierna. Fanzingo jobbar via pedagogik, opinion och produktion för att bidra till visionen om ett mer demokratiskt samhälle.

11:45 Lunch

13:00 Panelsamtal

Med Fredrik Sandström, Maida Krak och Ellen Tejle.

13:45 Fika

14:15 Filmvisning


Lea – byns drottning

Det är sommar i den trötta lilla orten och tioåriga Lea tycker att tjejerna har förändrats och blivit ganska tråkiga. Hon vill hellre vara med några av killarna som har kojor, flottar och hittar på halvgalna saker. Problemet är bara att inga tjejer får vara med i killarnas gäng. Fast killarna inser att Lea är rätt cool och om hon klarar inträdesprovet kan hon få vara med.
Rekommenderas för årskurs 3-6.

Vad ska folk säga
Sextonåriga Nisha är till synes som vilken 16-årig tjej som helst i Oslo. Hon spelar basket, hänger med polare och festar. Men hemma är hon tvungen att följa familjens konservativa pakistanska tradi­tioner. Dubbellivet kolliderar när hennes pappa kommer på henne med att ha en hemlig pojkvän. Som straff kidnappas hon och skickas till Pakistan. Vad ska folk säga är Iram Haqs smärtsamt utelämnan­de andra långfilm som visar en omöjlig kärlek mellan en far och dotter. Rekommenderas för årskurs 6 – gymnasiet.


Fill out my online form.

 

Föreläsare 2018

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.