Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube
OBS ! Detta är ett arkiverat evenemang.

Film i skolan-dagen

Måndag den 28 oktober bjuder Film Västernorrland och Sundsvalls kommun in till Film i skolan-dagen i Sundsvall!

En inspirerande dag med filmvisning och föreläsningar som ger tips och råd hur film kan användas i klassrummet. Deltagandet är kostnadsfritt och riktar sig till hela Västernorrlands län.

Program för dagen

09:00 Incheckning och fika

09:30 Filmvisning: ”Amatörer” av Gabriela Pichler
(102 min) (rek åk 6-gymnasiet)
Välkommen till Lafors! Ett litet svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när den tyska lågpriskedjan Superbilly överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Nu gäller det att sätta Lafors på kartan och snart är beslutet om en kommunfilm fattat. Kulturbudgeten är dessvärre slut men snart kläcks en vågad idé: att låta skolungdomar göra filmen – som ett skolprojekt i demokratins anda!

”Filmen problematiserar vissa föreställningar om klass och ursprung, men också bilder av småstäder. Den väljer att nyansera cementerade idéer om representation i svensk film. Det handlar om människors levnadsvillkor utanför storstäderna men också om makten över den officiella berättelsen om Sverige.” Ur Svenska Filminstitutets filmhandledningen.

11:30 Lunch

12:45 Filmsamtal tillsammans med Anna Söderberg kring filmen ”Amatörer”
Från biografen Zita kommer filmpedagogen Anna Söderberg att hålla ett filmsamtal för att ge tips och råd hur ni kan samtala om film i klassrummet. Zitas filmsamtal är upplagda som samtal och stor vikt läggs vid elevernas aktiva medverkan. I deras filmpedagogik är det filmens formspråk och berättande och frågor om skolans värdegrund som är i fokus.

I samtalet diskuteras normkritik, identitet, genus, jämställdhet, mediekritik, demokrati och mänskliga rättigheter. Dessa teman är ju ämnesöverskridande och passar såväl för svenska, samhällskunskap och bild, som för historia, filosofi och psykologi.

14:00 Fika

14:30 Föreläsning ”Demokrati, makt och medier” med Anna Söderberg
Välinformerade väljare är oerhört viktiga för en demokrati och mediernas berättelser utgör ofta källan till vår kunskap om världen. Vad menar vi med demokrati? Och vilken roll har medierna, den tredje statsmakten, i en demokrati? ​​​​Med Internet har medierna förändrats i snabb takt.​​​ Facebook har skapat en unik informationsplattform och är idag världens i särklass främsta nyhetsförmedlare. Hur sker urvalet av innehåll på Facebook och vilka konsekvenser har detta för nyhetsförmedlingen? Internet används av repressiva regimer för att övervaka medborgare, sprida desinformation och propaganda. Det publiceras falska nyheter för att styra det offentliga samtalet och skapa opinion. Vad är en falsk nyhet? Vi talar om publicistiskt ansvar, källkritik och yttrandefrihet. Dessutom tar vi upp andra begrepp som är sammankopplade med det nya medielandskapet: Big Data, post-sanning, faktaresistens, filterbubblor och internets funktion som en slags ekokammare. Hur påverkas demokratin? 

15:30 Tack för idag!


Fill out my online form.

 

Alla datum

  • Film i skolan-dagen

    Måndag 28 oktober kl 09:00

    Filmstaden, Sundsvall

Alla datum

  • Film i skolan-dagen

    Måndag 28 oktober kl 09:00

    Filmstaden, Sundsvall

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.